Arbeidsperiode 4: UngBox
Periode: 21. mars til 8. juni 2023
Rekrutteringsstrategi:
Direkte rekruttering gjennom kontakter i avdeling ung i ulike bydeler, NAV lokalkontorer, fritidsklubber i bydel Gamle Oslo og arbeidsformidlingstiltak som Unikum og Fontenehuset. Kontaktene til målgruppen formidlet et spørreskjema som utgjorde søknaden til stillingen. Stillingsutlysningen var også tilgjengelig på arbeidsplassen.no og Unginfos facebook-side, for å prøve ut en mer åpen rekruttering. Det var 32 personer som søkte på stillingene.
Arbeidsteamet
Vi ansatte ti unge voksne uten tilknytning til jobb eller skole, og som var motivert og ønsket erfaring fra design, arkitektur og håndverk. Det var to arbeidsledere med bakgrunn fra design, arkitektur og håndverk, og en praktikant i produktdesign som arbeidet både administrativt og som arbeidsleder. Administrasjonen av prosjektet besto av en prosjektleder og en prosjektkoordinator.
Oppdrag
Lohavn
Vi fortsatte arbeidet på Lohavn og de overordnede oppdragene var å skape en landskapsplan for uteområdet og et konsept til møteplassen. Frem til denne våren hadde vi samlet inn mye innsikt og gjort oss erfaringer med møteplassen gjennom testing og utprøving. Flere organisasjoner som tilbyr aktivitet og arrangementer til ungdom hadde brukt møteplassen i 2022. Vi etablerte en arbeidsgruppe med representanter fra ulike organisasjoner for å få innsikt i hvordan de hadde opplevd å bruke møteplassen og hvilke behov de har for ytterligere fasiliteter og funksjoner.
I forlengelse av denne innsikten utarbeidet vi en landskapsplan for området. Denne utarbeidingen besto av befaringstur til eksisterende møteplasser, for å hente inspirasjon. Med innsikten fra arbeidsgruppen og ungdom, og erfaringer gjennom testing og bruk, lagde vi en landskapsplan i en fysisk 3D modell. Videre valgte vi ut hvilke områder vi ville fokusere på.
Vi jobbet med grøntstrukturer og plantet flere planter sammen med en landskapsarkitekt. Siden snekret vi utebenker til sittesoner i uteområdet. Til sist sluttførte vi interiøret inne, lagde oppbevaringshyller i 1. og 2. etasje og en loungesone med sofaer i 1. Etasje.
UngBox
Parallelt med arbeidet av landskapsplan satt vi i gang en designprosess for å skape en identitet til møteplassen. Med utgangspunkt i eksisterende farger og former ble det utarbeidet en font og et navn til stedet, nemlig UngBox. Identiteten ble formalisert i skilt på bygget og navnet ble malt på fasaden i valgt font. I tillegg fikk møteplassen sitt eget servise med eget designet mønster i tråd med møteplassens designidentitet.
Oslo badstuforening
I deler av arbeidsperioden gjorde vi oppdrag for Oslo badstuforening (OBF), på bakgrunn av felles verdier om å skape inkluderende møteplasser og ta et sosialt ansvar overfor unge voksne i utenforskap. Vi begynte med vedlikehold av badstuflåten på Sukkerbiten, som innebar sliping, beising og snekring av eksisterende strukturer. Videre ble OBFs første badstu heist opp på Lohavn, og vi arbeidet med konstruksjonen rundt flytebryggen. Den trengte sårt vedlikehold grunnet rust, og nytt interiør inne i badstuen med panel og benker.
Metoder
Design og håndverk
I denne arbeidsperioden fikk de ansatte introdusert og erfart et bredt spekter av ulike fagretninger. I arbeidet med landskapsplanen fikk de erfaring med metoder og teknikker fra landskapsarkitektur, fra det tekniske i en landskapsplan, til spesifikk plantekunnskap og utforming og bygging av utemøbler.
I arbeidet med å designe et konsept og identitet til møteplassen fikk de ansatte kompetanse og erfaring med en designprosess. De var igjennom fire faser, hvor første fase besto av å utarbeide et grafisk uttrykk med farger, former og fonter. Videre idemyldring av passende navn til stedet og utvelgingsprosess. Den tredje fasen bestod i å utarbeide symboler som kunne formidle og representere de ulike aktivitetene som skjer på møteplassen. Til slutt designet vi skilt hvor alle de foregående fasene kom til uttrykk.
Sammen med OBF fikk de ansatte innføring i og erfaring med å bruke mindre og større håndverktøy som vinkelsliper, sag og drill. Ingen hadde erfaring med dette fra før så det var viktig å gå igjennom gode sikkerhetsrutiner. Alle de ansatte mestret alle verktøyene og ble trygge i arbeidet.
Sosialfaglig
Hver tredje uke hadde de ansatte en-til-en samtaler med administrasjonen i Spireverket. Disse samtalene tar for seg trivsel, utfordringer, samarbeid, tilbakemeldinger og planlegging av videre vei etter arbeidsperioden.
De ansatte gjennomførte også flere anonyme undersøkelser underveis, for at de selv kunne reflektere over egne behov og livssituasjon. Men også for at vi i Spireverket kan bruke svarene til å analysere effekten Spireverket har på de ansatte, og for videre utvikling og utforming av tilbudet vårt. De ansatte hos oss er den viktigste kilden til å kunne skape et tilbud som imøtekommer behovene til den unge voksne i utenforskap.
Erfaringer
Denne våren prøvde vi ut to nye fremgangsmåter, som vi lærte masse av. Det ene handler om oppstart av arbeidsperioden, og for å kunne få mer tid til administrativt før sommerferien. Vi strartet derfor arbeidsperioden noen uker før enn vi hadde gjort tidligere. Det førte til at de ansatte hadde to uker på jobb før en uke med påskeferie. For at de ansatte ikke skulle falle helt ut av arbeidsrytmen og ta mer eierskap til oppdraget vi skulle starte med etter ferien, landskapsplan, fikk de et eget oppdrag i påskeferien. Da vi kom tilbake til første dag på jobb etter ferien var det kun en ansatt som møtte opp. Tre meldte i fra før arbeidsdagen startet eller i løpet av dagen at de kom senere. Andre meldte fra om sykdom og noen fikk vi ikke tak i.
Vi erfarte at det er sårbart med et oppbrudd i en ny arbeidsrutine, og kanskje særlig kun etter to uker. I tillegg var det svært få som hadde gjort oppdraget de skulle løse i påskeferien, som ble begrunnet i at de syntes det var vanskelig, ikke så hensikten med det eller orket ikke å gjøre det.
Denne våren prøvde vi ut en ny oppdragsmodell ved samarbeidet med OBF. De stilte med arbeidsledere som jobber som snekkere ved OBF, og sammen med dem lagde vi et godt innhold av arbeidsoppgaver. Dette ga også de ansatte muligheten til å vise seg frem hvordan de mestret denne type arbeid. En av våre ansatte fikk muligheten til å fortsette å jobbe i OBF, og fikk en sommerjobb over tre måneder. Dette førte til at den ansatte ønsket å ta videre skolegang for å bli snekker, som vil gi bedre forutsetninger for å komme i fast arbeid.
Gjennom arbeidsperioden har vi mange engasjerte arbeidsledere med ulik bakgrunn og kompetanse. De ansatte blir kjent med hvordan de jobber, hva slags bakgrunn og skolegang de har. Vi fikk tilbakemelding på at de satte pris på dette, fordi det ga de ansatte en mulighet til å knytte nettverk. I tillegg kunne de få veiledning fra andre i en bransje de selv ønsket seg til.