Arbeidsperiode 3: Lohavn og K1
Periode: 6. september til 24. november 2022
Oppdrag
Lohavn
Vi fortsatte arbeidet på Lohavn i to faser for høsten. Den første fasen handlet om å synliggjøre møteplassen og arbeidet vi gjorde der. Sammen med en designer ble det utviklet en installasjon, som fungerte som en benk og informasjonstavle om prosessen med utviklingen av Lohavn. Denne installasjonen ble snekret og skapt til Oslo Arkitekturtriennales (OAT) utstilling på Gamle Munch museet. Videre tok vi utgangspunkt i installasjonen og designet to sittemøbler til Lohavn, og siden bygget dem. I tillegg skapte vi et arrangement under OAT på Lohavn, en dag for samskapende bygging og design av elementer til uteområdene på Lohavn.
Den andre fasen på Lohavn innebar å utvikle et interiør til inneområdet i de to containerne. Vi skulle male og snekre møbler, og for å kunne gå i gang med dette måtte vi gjøre noe planlegging først. Malingen var overskuddsmaling fra et større prosjekt MakersHub Arkitektur hadde gjort, så vi dro på befaring for å se hvordan fargene hadde blitt brukt i et eksisterende interiør. Sammen med interiørarkitekt fikk vi innføring i fargelære for å kunne lage en fargeplan til interiøret. Videre lagde vi en innredningsplan og designet møbler sammen med en snekker. Til slutt utførte vi maling- og snekkerarbeidet, og sto igjen med nye farger på vegger og tak, og en andre etasje med langbord og plassbygde benker.
K1-huset
I samarbeid med MakersHub arkitektur gjennomførte vi et oppdrag for bydel Gamle Oslo. Det innebar å snekre og møblere et multifunksjonelt rom i K1-huset på Tøyen. Arkitekt i MakersHub hadde designet og frest ut møblene på en CNC-maskin. Ved bruk av arbeidstegninger av møblene snekret og monterte møblene sammen. Møblene var desginet som et byggesett, som muliggjorde at ufaglærte kunne enkelt bruke arbeidstegningen til å bygge møblene. Dette medførte at de unge voksne kunne jobbe mest mulig selvstendig og ta ansvar for arbeidet.
Metoder
Design og håndverk
De overordnede metodene denne arbeidsperioden var hentet fra interiørarkitektur, og herunder interiørplan og møbeldesign. Vi jobbet i hovedsak med to offentlige rom, en møteplass for ungdom ved havet og en ungdomsklubb i et nabolagshus. De ansatte fikk introdusert ulike metoder for å skape et interiør som befaring til eksisterende bygg, fargelære, modellbygging, fargeplan og interiørplan.
I utføring av interiørplanen fikk de kompetanse innen teknikker og metoder for maling. I tillegg ble de kjent med å bruke arbeidstegninger som et verktøy innen møbelsnekring. Introduksjonen av arbeidstegninger ble gjort i tre nivåer, først bruke en arbeidstegning til en enkel installasjon med få deler. Videre lage egen arbeidstegning basert på modellbygging og tegning. Til slutt bruke en arbeidstegning til et komplisert møbel med mange deler.
Sosial faglig
Vi videreførte de allerede utprøvde en-til-en samtalene, da vi fikk tilbakemeldinger på at det var et godt rom å kunne lufte ting som oppstår underveis. Samtalene blir rammet inn som medarbeidersamtaler, for at de får erfare relasjon, arbeidsgiver og arbeidstaker. Samtidig opererer vi på en litt annen måte enn en typisk arbeidsgiver, fordi vi også gir veiledning til videre vei etter arbeidsperioden.
Vi opprettet tettere kontakt med Fontenehuset Øst med rekruttering og oppfølging av de ansatte. Dette førte blant annet til at vi deltok på deres markering av verdensdagen for psykisk helse. På den måten fikk vi løftet frem denne tematikken, uten at det ble personlig og eventuelt ubehagelig for den enkelte.
Vi hadde gor erfaring med at ungdomveileder fra NAV kom besøk i vår, så vi inviterte veilederen tilbake. De unge voksne ble bedre kjent med NAVs tjenester og hvilke rettigheter dem har i forbindelse med oppfølging, bolig, økonomi og arbeid.
For å gjøre kartlegging av effekten Spireverket har for de ansatte i løpet av arbeidsperioden, fylte de ut et spørreskjema ved start og siste arbeidsdag. På den måten fikk vi undersøkt og kartlagt deres egne refleksjoner og tanker rundt dem selv, teamarbeid og tanker om fremtiden.
Erfaringer
Høsten bestod av flere mindre oppdrag, som kunne føre til at det opplevdes noe oppstykket og uoversiktlig. Likevel fikk vi tilbakemelding på at det ble oppfattet som en helhet. Selvom vi hadde leveranser til OAT, Lohavn og K1 var den overordnede tematikken interiør og møbelsnekring. De ulike oppdragene var også av ulik art, og omfang som bygget på hverandre. På den måten fikk tilegnet seg kompetanse underveis gjennom oppdragene, slik at de var godt forberedt til det mer kompliserte oppdraget på K1.
Tidligere arbeidsperioder har begynt med en typisk innsiktsfase, med introduksjon, ideutvikling og mer teoretisk tilnærming. Vi har fått tilbakemelding på og et ønske om å jobbe mer praktisk fra start. Derfor la vi opp denne arbeidsperioden med en mer hands on praktisk tilnærming fra start. Vi valgte derfor at det første møbelet var designet og tegnet på forhånd, og bygget den ut fra arbeidstegninger. I neste utforming av et møbel var de unge med i designprosessen, men tok utgangspunkt i modellbygging og fysisk testing.
Denne høsten prøvde vi også ut en ny samarbeidsmodell, nemlig å samarbride med arkitektkontoret MakersHub. Ansatte i arkitektkontoret hadde arbeidet med et lengre prosjekt for bydel Gamle Oslo, og Spireverket ble involvert i selve den fysisk utføringen. På den måten fikk vi prøvd ut hvordan Spireverket kan være en aktør inn i byggeprosjekter som leverer en håndverkertjeneste, med sosial mening.