Arbeidsperiode 2: Lohavn

Periode: 19. april til 23. juni 2022

Oppdrag

Lohavn
Administrasjonen i Spireverket var på jakt etter oppdrag ute i det offentlige rom, som kunne gi en større betydning for de unge voksne og gi noe tilbake til samfunnet. Etter flere møter med ulike aktører, og en prosess som gikk sakte frem, tok vi saken i egne hender. I området vi hadde undersøkt mulig oppdrag sto det to containere, plassert oppå hverandre, med logoen Ung Norge. Vi tok kontakt med dem om å oppruste og utvikle stedet rundt containerne. Lederen for Ung Norge var svært interessert i dette, fordi denne møteplassen hadde forfalt gjennom årene med covid og mindre aktivitet. 

Ung Norge ga oss et handlingsrom til å utvikle, teste ut og skape nye fasiliteter på denne tomten. Området heter Lohavn, som ligger bak Sørenga, på nedsiden av Losæter og til inngangen av den planlagte nye delbydelen Grønlikaia. En ukjent perle langs Oslofjorden innimellom utbyggingen i området.


Konseptutvikling
Arbeidsperioden med de unge voksne startet med første del av en designprosess, innsiktsarbeid. Sammen med sosiolog og tjeneste designer fikk de unge voksne innføring og opplæring i metoder for innsikt innhenting. Før vi anvendte metodene gjorde vi en avgrensning av prosjektet. Vi ville skape en møteplass for målgruppen 13-16 år, fordi den aldersgruppen ofte har sluttet med fritidsaktiviteter og er for unge til å ha en jobb ved siden av skolen.

De unge voksne oppsøkte målgruppen på aktuelle arenaer vi kunne komme i kontakt med dem. På disse arenaene gjennomførte de unge voksne noen uformelle intervjuer om behov og ønsker ved en møteplass. I tillegg ble intervjuobjektene invitert til en workshop på Lohavn noen uker senere. På bakgrunn av desk research og uformelle intervjuer utviklet vi noen mulighetsrom for møteplassen. Dette ble en del av innholdet i workshopen, de unge voksne selv sto for gjennomføringen av. 

På bakgrunn av innsikten kunne vi ta noen beslutninger for hva vi skulle gå videre med. Det mest gjennomgående behovet for målgruppen var å ha et sted de kunne slappe av sammen med venner. De ungdommene som deltok på workshopen likte godt beliggenheten ved havet, og ville se på utsikten. I tillegg var det viktig at det fantes noe som man ikke finner andre steder, så man har en grunn til å dra dit. Med disse behovene som bakteppe utviklet vi konseptet hengekøyehagen, hvor vi bygget et område for at besøkende kunne ta med seg en hengekøye, henge den opp, slappe av og nyte utsikten sammen med venner.  

Eksteriør

Ung Norge opptrådte som en oppdragsgiver, og hadde behov for et tak over plattingen og vedlikehold av fasaden på containerne. Parallelt med innsiktsarbeidet startet vi med behandling  og maling av fasaden. På bakgrunn av at ungdommene vi medvirket med løftet frem utfordringen om at stedet var ukjent, brukte vi sterke farger som et grep for å gjøre stedet synlig.

En arkitekt tegnet taket over plattingen som en pergola, og de unge voksne bygget pergolaen etter en arbeidstegning og veiledning fra arkitekten. Når hengekøyehagen var designet, implementerte vi dette elementet inn i konstruksjonen av pergolaen. Vi la også til rette for og testet muligheter for deling av aktivitetsutstyr, for at de som brukte møteplassen kunne ha tilgang til fotball, cricket, sandvolleyball osv.

Arbeidsperioden ble avsluttet med en offisiell åpning av møteplassen med grilling, sommeraktiviteter og musikk. Gjennom sommeren ble møteplassen tatt i bruk av privatpersoner og organisasjoner som tilbyr aktivitet for barn og ungdom.