Arbeidsperiode 1: Pilot


Arbeidsperiode: 5. oktober til 25. november 2021


Rekrutteringsstrategi:
Direkte og smal rekruttering gjennom kontakter i avdeling ung og fritidsklubbene i bydel Gamle Oslo. Kontaktene til målgruppen formidlet et spørreskjema som utgjorde søknaden til stillingen. Det var åtte personer som søkte på stillingene.

Arbeidsteamet:
Fem unge voksne med ønske om å få erfaring og kompetanse med design og håndverk. Tre verkstedmestere med henholdsvis bakgrunn fra arkitektur, snekring, tjenestedesign og grafisk design. Administrasjonen av prosjektet besto av en prosjektleder og en prosjektkoordinator.  


Oppdrag: Avfallsskur

Oppdragsgiver: Kruttverket

Funksjon: Oppbevaring og håndtering av kompost


Verkstedmester med bakgrunn fra arkitektur og snekring hadde tegnet avfalls-hytta før de unge voksne begynte å jobbe på oppdraget. Vi stiller ingen krav til tidligere erfaring eller kompetanse, så aller først fikk de ansatte introkurs i verksted, verktøy og sikkerhet. I tett oppfølging og veiledning med verkstedmester ble avfalls-hytta bygget fra platting, bærende vegger og tak. De unge voksne fikk erfaring med trehåndverk, verktøy, bruk av arbeidstegning, samarbeid og kommunikasjon.

Oppdrag: Møterom

Oppdragsgiver: Kroloftet

Funksjon: Samle små og større grupper til møter og teamarbeid

Verkstedmester med bakgrunn fra tjenestedesign introduserte og lærte opp de unge voksne i metoder for innsiktsarbeid. De unge voksne intervjuet ulike potensielle brukere av møterom, for å kartlegge behov og ønsker for innhold. Dette ble formalisert og overført til fysiske funksjoner vi skulle gjennomføre. Med veiledning fra grafisk designer utformet de unge voksne utsmykningen til to av veggene i møterommet. De unge voksne fikk erfaring med metoder fra tjenestedesign, grafisk designprosess, fargelære, sparkling, maling og innredning. 


Metoder

Design og håndverk

Den overordnede metoden vi bruker i veiledning og opplæring er testing og utprøving. Oppdragene utføres av ufaglærte i samråd med profesjonelle. De unge voksne fikk kompetanse innen planlegging og utførelse av trehåndverk ved bruk av en arbeidstegninger, i tillegg til håndverktøy og maskiner. Fra tjenestedesign har de unge voksne fått kompetanse fra metoder som designprosess (double diamond), intervjuguide, intervjuteknikker, bearbeiding av data og konseptutvikling. I arbeidet med grafisk design har fått økt kompetanse om fargelære og komposisjon. I tillegg har de fått erfare prosessplanlegging i utførelsen og oppussingen av møterommet.  

Sosialfaglig

For å kunne se sosiale effekter av arbeidstreningen, ble det gjennomført undersøkelser og samtaler underveis. Det ble gjennomført spørreundersøkelse med temaer: Teamarbeid, roller, samarbeid, læringsutbytte, og hva de tar med seg videre.

I tillegg gjennomførte vi medarbeidersamtaler. Dette for å sikre tett og individuell oppfølging, samt tilbakemelding til Spireverket. Dette var første utprøving av modellen vi har laget, noe de unge voksne ble bevisstgjort, og deres tilbakemeldinger er uvurderlige for videre utvikling av prosjektet. Det var også fokus på veien videre. Ønsket er at Spireverket skal være et springbrett som øker motivasjonen til videre utdannelse og jobb. To ansatte endte opp med å gjenoppta fagbrevet, de andre tre fikk jobb i ordinært arbeidsliv. 


Erfaringer

Oppdragene muliggjorde at de unge voksne fikk en nye erfaringer og opplevde mestring. Tilbakemeldingene til oss var at arbeidsoppgavene var like viktig som å ha en jobb å gå til. Flere av de ansatte har i lengre tid stått utenfor skole og arbeid. Spireverket ble derfor viktig for å skape rutiner, god døgnrytme og tilhørighet. De gikk ut av arbeidsperioden med utvidet kompetanse og erfaring innen ulike håndverksteknikker og designmetoder, i tillegg til en bred erfaring med teamarbeid. Ved avslutning av arbeidsperioden løftet de ansatte frem et behov for at Spireverket i større grad førte direkte til videre arbeid. Vi vil ta med oss dette og sette det som et mål for den videre utviklingen av vår modell. Dette kan ta ulike former gjennom ulike avtaler, og forutsetter et tett nettverk med potensielle oppdragsgivere som kan tilby jobb eller lærlingplass etter endt prosjektarbeid.